Rug en Nekpijn: “U moet er maar mee leren leven!”

Onderhoud van uw Wervelkolom
26th september 2018
Show all

Rug en Nekpijn: “U moet er maar mee leren leven!”

Wij merken dat we heel vaak mensen in de kliniek krijgen die hebben gehoord, dat ze met een bepaalde klacht “moeten leren leven”. De meest voorkomende reden dat deze patiënten met hun klachten moeten blijven rondlopen wordt meestal verweten aan ouderdom, slijtage, artrose, “waarschijnlijk” fibromyalgie of een andere vage diagnose. Onze ervaring is echter dat er in veel gevallen bij deze enorme groep mensen nooit een gedegen lichamelijk onderzoek is gedaan. Het is namelijk NIET zo, dat als er artrose in bijvoorbeeld de rug aanwezig is, dit ook de reden van rugklachten is. Dat zou betekenen dat iedereen met artrose in de rug klachten zou moeten hebben en dat is zeker niet zo. De oorzaak van klachten in de wervelkolom, rug en nek, ligt vaak in een combinatie van factoren. Deze factoren zijn meestal een belastende houding en dwangstanden in de gewrichten van de wervelkolom die gewrichtsirritaties veroorzaken. Natuurlijk is het wel zo, dat artrose/slijtage de rug wat kwetbaarder maakt, maar zeker niet onbehandelbaar. Door de werkelijke oorzaak van deze klachten aan te pakken is het mogelijk klachten die vaak al jaren aanwezig zijn te verhelpen.  Dit betekent dat we zorgen dat de wervelkolom optimaal functioneert, de houding wordt verbeterd, eventuele afwijkingen in de voeten worden verholpen, zwakheden worden getraind, overbelaste delen worden ontzien en er wordt gekeken of met vitaminen en/of mineralen bepaalde klachten kunnen worden opgelost. Deze complete, vaak multidisiplinaire, aanpak zorgt ervoor dat wij mensen die al jarenlang een bepaalde klacht hebben goed kunnen helpen.

De meest voorkomende klachten die vaak al jaren aanwezig zijn lage rugklachten. Deze klachten zijn meestal ´s morgens meer aanwezig, verergeren bij lang stilstaan / zitten en slenteren en op de buik liggen is niet mogelijk. Mogelijkerwijs is er ook sprake van uitstraling naar de benen. Op een röntgenfotobij deze klachten is bijna altijd slijtage van de rug te zien. Dit wordt bij ons door de patiënt vaak uitgelegd dat er geen ruimte meer tussen de wervels zit en dat dit de reden is van de chronische klachten en dat daar niets meer aan te doen is. Feit is natuurlijk dat de slijtage niet verholpen kan worden, maar de pijnklachten die aanwezig zijn wel. De aanwezige slijtage is bijna NOOIT de oorzaak van de klachten. In dit geval worden de klachten 9 van de 10 keer veroorzaakt door een (te) holle rug, bekkenscheefstand en verkorte heupspieren. Daardoor worden de ruggewrichten constant ovebelast en ontstaan er pijnklachten. De slijtage is juist het gevolg van de beschreven overbelasting. Door al deze aspecten en vaak nog meerdere  te behandelen zien wij dat de klachten verdwijnen of in ieder geval dusdanig verminderen dat een normaal actief leven mogelijk is.

Dit geldt ongeveer hetzelfde voor nekklachten. Een stijve pijnlijke nek wordt vrijwel nooit door slijtage, artrose of oudere leeftijd veroorzaakt en is perfect te behandelen.

Wij hebben ons in onze kliniek gespeciaiseerd in het behandelen van deze langdurig aanwezige klachten. Wij onderzoeken uw klacht op elke mogelijke oorzaak en pakken deze, indien nodig multi-disciplinair, uitgebreid aan om de klachten te doen verdwijnen. Uiteraard beoordelen we daarbij ook eventuele röntgenfoto´s en scans om een zo volledig mogelijk behandelplan te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *